A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. Részletes információ

Termékek Menü

Erdészné római kömény őrölt 40 g

Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
215 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás és Paraméterek

A római kömény – más néven fehér kömény, kumin vagy borsoskömény, a zellerfélék családjába tartozó Ázsiából származó fűszer. Küllemében a köménymagra emlékeztet, de ízében teljesen eltér attól: földes-füstös aromája van, amelyet egyesek csípősnek írnak le. Az indiai és a közép-amerikai konyhában alapvető fontosságú fűszer, de több európai országban is elterjedtebb az általunk használt köménynél. A római kömény több mint 5000 éves történelemre tekint vissza. A feltételezhetően iráni gyökerekkel bíró köményt az egyiptomiak is előszeretettel használták, de a középkori Európa egyik leggyakrabban használt fűszere is volt. Sok helyen használták a kenyér ízesítésére, a németeknél, leveseket, a káposztás ételeket is ezzel a köménnyel ízesítették, sőt több desszertet is megszórták egy kis római köménnyel. A hollandok a sajtjaikat ízesítették római köménnyel és likőrt is készítettek belőle, ahogy Németországban és Oroszországban is. Felhasználása: Húsokhoz használják a leggyakrabban, de halakat is szoktak vele ízesíteni. Tojásos ételekhez, omlettekhez is remek, de érdemes levesek és szószok ízesítésére is használni. Mint nálunk használatos társát, a római köményt is lehet pörköltekhez, ragukhoz adni. Zöldségek közül a cukkinihez, a padlizsánhoz illik a legjobban. Páclevekhez is nagyon jó, főleg a citromos pácokhoz. Erős illata és íze miatt mértékkel használjuk, és több forrás szerint is érdemes kerülni a terhesség alatt.

Élettani hatása: Jó hatással van az emésztőrendszerre, az általános állapot javítására és annak fenntartására. Frissíti és élénkíti a szervezetet, határozottan jó a tüdőgyulladásra és a köhögésre. Bevált görcsoldó és jó vízhajtó. Antiszeptikus és antibakteriális hatással bír. Indiában a konyha mellett az ayurvedikus gyógyításban is nagy szerephez jut. Terhesség alatt viszont nem ajánlott!

Érdemes a római köményt száraz serpenyőben megpirítani egy kicsit, így még intenzívebb íze lesz. Ha igazi ízorgiára vágyunk, akkor az enyhén pörkölt magokat őrölve tegyük az ételhez. Származási hely: India

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét


Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő

Kik vagyunk?
Receptek
Cikkek
Kisokos
Paleo motiváció


Rendelj te is tőlünk!
Responsive image
Fogyasztóbarát
Paleo 1×1 - A kezdeti lépések
Facebook oldalunk
Elérhetőségek
SZER-ETET.HU Webshop Kft.
Tel: +36 30 929 4012
Cím: 1202 Budapest Torda u.11.