A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. Részletes információ

Termékek Menü

Nature Cookta szódabikarbóna 250 g

Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
285 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás és Paraméterek

A sütőpor egy háziasszony számára sem ismeretlen, azt azonban kevesen tudják, hogy fő alkotó elemét, a szódabikarbónát milyen régóta, és mennyi dologra használták őseink. Az étkezési szódabikarbóna az egyik legismertebb konyhai adalékanyag. A fehér, kristályos szemcséjű anyaggal a leggyakrabban finomított por formában találkozunk. Beépítése a mindennapi étkezésünkbe több szempontból is jótékony hatású. Hogy miért is? Alapvetően a szódabikarbóna a nátrium-hidrogén-karbonát elnevezésű vegyület köznapi neve, melynek legjellemzőbb tulajdonsága, hogy képes szabályozni környezete pH-ját. Amellett, hogy úgynevezett pH semlegesítő hatása van (tehát mind lúgos, mind savas környezettel érintkezve, a semleges állapot visszaállítására törekszik), képes a pufferolásra is, vagyis a pH változások lassítására.

Ezen tulajdonságai miatt természetes megoldást jelenthet a gyomorbántalmak megszüntetésére. Gyomorégés, savtúltengés esetén, oldjunk fel egy kiskanál szódabikarbónát egy pohár folyadékban, az oldat elfogyasztása után természetesen áll vissza gyomrunk PH értéke.

Leggyakoribb felhasználási módja azonban a konyhához köthető: számos ételünk elkészítésénél kihasználhatjuk a már említett PH-semlegesítő hatását. Élénk színűket megőrzik a zöldségek, ha főzéskor egy kis szódabikarbónát is adunk a vízhez, valamint gyorsabban is puhulnak. De a nehezebben puhuló húsok (marha-, vagy vadhúsok) főzése során is bátran használhatsz egy kis szódabikarbónát.

A zöldségek, gyümölcsök előkészítésénél is használhatjuk: minden szennyeződés eltüntethető, ha a zöldséget, gyümölcsöt forró, szódabikarbónás vízbe áztatod egy 10 percre. Ez különösen fontos lehet, ha pl. a receptben a citrom héját is fel kell használni!

Süteményeknél: szép, egyenletes tésztát kapunk, ha sütőpor helyett szódabikarbónát használnak a sütés során. A szódabikarbóna savas vegyülettel való találkozáskor széndioxidot szabadít fel. Ezeknek a kis levegő buborékoknak köszönhetően emelkedik meg a tészta, ezáltal válik finom és lágy ízűvé, lyukacsos textúrájúvá. Ahhoz, hogy ezt az eredményt érjük el, érdemes az előkészítésnél valamilyen savas anyagot, egy kis citromlevet, ecetet vagy aszkorbinsavat adni a még nyers alapanyaghoz. Ezzel a módszerrel gyönyörű kenyereket, süteményeket, muffinokat készíthetünk. Ha aszkorbinsavat és szódabikarbónát 2:1 arányban keverünk össze, savmentes vegyületet kapunk.

A szódabikarbóna meglepően sokféle módon felhasználható a háztartásban:

  • fehér és világos színű ruháknál, függönyöknél fehérítésre (mosás előtt szórj 2 evőkanállal a lavorba és ebbe áztasd be 1 órára a textíliákat, majd utána mosd ki szokás szerint)
  • szőnyegtisztítás: szórd be a szőnyeget szódabikarbóna porral, hagyd állni pár órán, vagy egy éjszakán keresztül, majd porszívózd ki 
  • fésűk, hajkefék tisztítása, zsírtalanítása: 3 dl meleg vízbe és 3 kk. szódabikarbónába áztasd be a fésűket és hagyd benne állni pár órát, vagy egy éjszakát
  • zsír-, kávé- és teafoltok eltávolítása ruhákról, szövetekről
  • makacs szennyeződések, zsírfoltok tisztítása edényekről, csempékről, hűtőgépből, sütőről stb.
  • fogak fehérítése
  • ezüst patinamentesítése
  • haj, fejbőr korpátlanítása  (ha hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölsz a száraz fejbőrbe, megszabadít a korpától)
  • gyomorégés megszüntetése
  • tészták állagának lazítására
  • köröm fehérítéshez (áztasd be a kezed, vagy a lábad egy tál langyos vízbe, majd pár evőkanál szódabikarbónát adj hozzá)
  • szagtalanítás (a szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy képes elnyelni a szagokat is: szórd be a cipőket, vagy egy tálba téve tedd a hűtőbe, szekrénybe)
  • izzadás csökkentő hatású (egy kevés port dörzsölj be a hónaljadba vagy a lábfejedre, vagy készíts belőle házi hónalj stiftet)
  • lábgombásodás, kül. fertőzések, bőrbetegségek ellen is kiváló (áztasd be a kezed, lábad vízbe, amihez rakj pár evőkanál szódabikarbónát is)
  • felmosáshoz zsíroldónak (bolti felmosószer helyett rakj a forró vízbe egy evőkanál szódabikarbónát és pár csepp jó minőségű illóolajat)
  • száj fertőtlenítésre (készíts házi szájvizet: szűrt vízből, szódabikarbónából és jó minőségű illóolajokból)
  • megőrzik élénk színüket a zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbónát is szórunk a vizébe
  • mindenfajta rovarcsípésre kiváló (a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő hatású)
  • mosatlan gyümölcsöt soha ne fogyassz! (felhasználás előtt áztasd be egy tál meleg vízbe a gyümölcsöket és rakj hozzá 1 evőkanál szódabikarbónát)
  • ha nehezen fő meg a marhahús, tégy a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát. (más, nehezen párolódó húsra is érvényes ez az eljárás)
  • a leégett étel maradvány is eltüntethető, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralsz. (ha kihűlt, már könnyen kitisztítható a lábas)
  • a csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölheted le sőt a WC-kagyló takarításához is hazsnálhatod (szórj bele szódabikarbónát, majd csutakold ki kefével)
  • sütő kitakarítása (hideg zsíroldó helyett szórd be szódabikarbónával a sütőt, fújj rá egy kis ecetes vizet is és hagyd állni egy éjszakán keresztül, másnap csak le kell vizes ruhával törölgetni)

A Nature Cookta étkezési szódabikarbóna összetevői: 100% szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát)

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét


Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő

Kik vagyunk?
Receptek
Cikkek
Kisokos
Paleo motiváció


Fogyasztóbarát
Miért válassz minket?
Responsive image
Paleo 1×1 - A kezdeti lépések
Facebook oldalunk
Elérhetőségek
SZER-ETET.HU Webshop Kft.
Tel:+36309294012
Cím: 1202 Budapest Torda u.11.