A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. Részletes információ

Termékek Menü

Paleolit oregánó morzsolt 10 g

Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
75 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás és Paraméterek

Magyar nevén szurokfű, vagy vadmajoránna (Origanum vulgare) az árvacsalánfélék családjának szurokfű nemzetségébe tartozó fűszer- és gyógynövényfaj, amelyet latin nevéből oregánónak is neveznek.

Az ókori Egyiptomban is ismerték már gyógyhatásait, köhögéscsillapítóként volt közismert, az ókori Görögországban pedig sérüléseket gyógyítottak vele. A középkorban az ételeket a szurokfűolajával óvták meg a mikrobás fertőzésektől.

Egész Európában ismerik és használják, de fűszerként főleg a mediterrán konyhára jellemző (gyakran bazsalikommal és rozmaringgal kombinálva). Sajátságos íze van, mely a majorannára és a kakukkfűre emlékeztet. Hazánkban is gyakori, a száraz gyepek, hegyoldalak és erdőszélek növénye. Leginkább a meszes talajokat kedveli.

Felhasználása :

A szárított oregánót zárt üvegben, hűvös, sötét és száraz helyen érdemes tárolni, nagyjából fél évig. Az oregánó ezután is felhasználható, akár még évekig, de minősége lassan romlik. Épp ezért érdemes időnként felfrissíteni az otthoni oregánókészleteket, ha nem fogynának el a nyári grillezések idején.

Az oregánót sok nemzet kedveli és használja. A görög konyha alapfűszere, de megtalálható Spanyolországban, Olaszországban, Portugáliában is, valamint a Karib-térségben és Mexikóban.  A mexikói oregánó ugyan nem igazi oregánó, de valójában az általunk ismert növény távoli rokona. Hasonló, kicsit édeskésebb ízzel bír, mint a mediterráneumban elterjed unokatestvére.

A szurokfű jól megy a paradicsomos ételekhez, a fehér és vörös húsokhoz, a karfiolhoz, a brokkolihoz vagy a cukkinihez. A többi fűszer közül a fokhagyma, a petrezselyem, a zsálya, a kakukkfű, a bors és a bazsalikom illik nagyon az oregánóhoz. Mivel elég erőteljes ízű fűszer, ezért nem igazán használjuk desszertek elkészítéséhez, bár paleo fagylaltokat és krémeket óvatosan fűszerezhetünk vele.

Az oregánó - mint más gyógynövények - a főzés során elveszti jellegzetes ízét, épp ezért javasolt a főzés legvégén az ételhez adni.

Élettani hatása:

A friss oregánó nagyon jó rostforrás, tele van vitaminokkal és tápanyagokkal. Vas- és mangántartalma mellett, található benne kalcium, C- és A-vitamin, valamint omega-3 zsírsavak. Az oregánó nagyon jó és hatékony fertőtlenítő, gombaölő, vírusölő, görcsoldó hatással bír, és jótékonyan hat az emésztésre is. Ezen kívül enyhíti a megfázásos tüneteket, kitisztítja a légutakat, és a köhögést is csillapítja. 

Származási hely: Törökország

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét


Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő

Kik vagyunk?
Receptek
Cikkek
Kisokos
Paleo motiváció


Rendelj te is tőlünk!
Responsive image
Fogyasztóbarát
Paleo 1×1 - A kezdeti lépések
Facebook oldalunk
Elérhetőségek
SZER-ETET.HU Webshop Kft.
Tel: +36 30 929 4012
Cím: 1202 Budapest Torda u.11.